Ett litet – eller inte så litet – projekt

De som hänger med mig på Facebook vet att jag ägnat någon vecka nu åt något som jag velat göra i många år. Men i ett liv där tiden är den ständigt trånga sektorn tenderar jag skjuta upp sådana projekt på obestämd framtid – trots att det är just i ett sådant liv som projektet verkligen kan göra nytta. Vi snackar veckomatsedlar.

Jag har som sagt drömt om dessa veckomatsedlar i många år, jag vet inte hur många gånger jag suttit på bussen hem från jobbet för att hämta barnen på dagis, klockan är efter 16 och jag har ingen aning om vad jag ska laga till middag eller vad som finns hemma. Oftast handlade jag på väg hem – för säkerhets skull. För att slippa den gryende ångestknuten i magen över att inte ha koll, inte veta vad jag ska laga. Jag är säker på att det låter fånigt i andras öron. Vad man ska laga till middag är väl ändå inget att ha ”ångest” över?! Men jag kan försäkra att det är just vad det varit, för mig. En stor issue. En av de största.

Men nu är den klar. Min nya bibel.

Framsidan är inte så mycket att orda om – den ser ut ungefär som allt annat jag skapar. Man kan väl konstatera att man ser rätt tydligt på bilden att jag hade glömt att limma fast titeletiketten innan jag fotograferade. En liten oops, sådär.

För pysselnördarna  i läsarskaran måste jag visa att jag hällt Glossy Accents på bokstäverna. Det är nästan larvigt att något så enkelt får en sån effekt. Glossy accents är en klart underskattad scrappryl, tycker jag.

Jag är lite imponerad av mig själv att jag iddes fodra pärmens insida. Ser väldigt proffsigt ut, även på nära håll, kan jag meddela! Sen börjar alltså allvaret: själva veckomatsedeln. En middagsrätt för varje dag i veckan, frukost och lunch får lösa sig ändå – och det gör det ju oftast, med hjälp av rester eller korv.

Pyntbården är omsorgsfullt limmad för att bara sitta fast i underlagspappret – så att jag ska kunna byta ut själva menyarket när jag är trött på den här varianten. Eller har kommit på att broccoli två dagar i rad kanske inte är så kul i längden. Och visst – jag hade intebehövt pynta alls, men… Pynta är ju kul ju!

Att göra alla indexflikarna med inbyggd mappfunktion var antagligen lite överkurs och jag vet inte ens om jag kommer att använda dem så. Men nu finns möjligheten i alla fall. Jag tänker att man kan lägga ner nästa veckas inköpslista där, och komplettera med anteckningar om saker som behöver handlas hem. Jag insåg raskt att det inte gick att göra kryss-inköpslistor som inkluderade ALLT – tandkräm, tvättmedel, öronpinnar, toapapper, mjölk, smör… Det gick inte. Därför har jag gjort en rubriksorterad inköpslista (som jag inte har nån bild på) för själva maten – och så får jag skriva till allt annat. Tror det funkar – och det var ju maten som var huvudfokus med det här projektet.

Jag valde färgkodade flikar – 6 stycken. En regnbåge. Hittills är 4 flikar fyllda – med veckomatsedlar och recept. Två är tomma, redo att fyllas på med ytterligare matveckor när andan faller på. Men tekniskt sett tänker jag att det inte behövs. Man KAN äta samma mat var fjärde vecka utan att dö av leda.

Det enda som återstår nu är inköpslistorna för vecka 3 och 4, samt att sammanställa alla goda recept som inte kom med i veckoplaneringen, men som jag ändå vill hålla reda på. De ska få bo under en egen liten flik på slutet, tror jag. Och så att skrida till verket och börja laga all god mat i boken, förstås!

26 comments
 1. Ja, alltså…..jag funderar och funderar på om jag ska köpa en BIA. Efter det här blev det liksom ett plus till i Ja-kolumnen.

  1. Alltså… Jag har inte tokanvänt min – men jag har heller aldrig ångrat att jag köpte den… Det är en rolig liten leksak – som man gör rätt användbara saker med! Kööööp! 😉

 2. Jenny, vill ge dig beröm! Så himla snyggt du gjort!!! Riktigt ambitiöst å du kommer absolut att kunna följa matsedlarna.
  Kram HelenaN

  1. Tack! Jo, ambitiöst var det – och även om jag mest visar bilder på omslaget, så är det inlagorna som tagit tid… Boken svängde jag ihop igårkväll, i princip! Jag hoppas att du har rätt om att följa matsedlarna – det känns lite nytt att bara HA såna…! 😀

 3. Gudars så snyggt! Dessvärre betydligt högre igenkänningsfaktor på middagsångesten än på lösningsförslaget … Målet är veckomatsedlar och dito handling, men det känns väldigt långt borta än. Det känns lite som med träning, man vet att man blir piggare av det (≈vinner tid), men man anser sig inte ha nån tid för att utföra det.

  Mäkta imponerad!

  1. Vet du – du kan få själva matsedlarna, fast jag vet inte om de gör dig nån nytta, eftersom de bygger på lite annorlunda kost (LCHF). Men det kanske är nåt att börja med? Det går säkert att göra om recepten.

   Säg till om du vill – jag har två inköpslistor kvar att fixa, sen kan jag skicka hela kittet åt dig om du vill. Jag fick aldrig med det, men det är helt enkelt tidsbrist som gjort att jag aldrig fått ihop det här. Nu hann jag, för att ungarnas termin började ett par veckor före min – lyx! Och jag delar så gärna med mig – om det är till nån nytta!

 4. Gudars skymning så fint!!! *gör stora ögon*

  1. Äschans då – tusen tack! 🙂

 5. Wow. Så himla snyggt och smart! Nu blev jag riktigt sugen på att använda min lilla maskin igen…

  1. Jamen – gör det. Ingen kan skylla det här för att ha varit särskilt svårt – däremot kul, och förhoppningsvis användbart, så småningom!

 6. Oiiii så snyggt Jenny! Imponerande och vansinnigt användbart…! Och snyggt! (Ja, det förtjänar att upprepas.) Gillar mappfunktionen alldeles galet mycket. SÅ snyggt. Det är inte alls otroligt att jag lånar den idén inom kort… Det är ok, eller hur?

  1. Självklart. Bara du inte gör en snyggare bok än min… 😉

 7. Du är så otroligt sanslöst duktig och ambitiös att jag bara är stum av beundran. På riktigt. Du borde ge ut och sälja den (kanske lite enklare producerad, då 😉 ) varenda småbarnsfamilj med arbetande föräldrar skulle köpa.

  1. Tanken har slagit mig, faktiskt. Men som sagt – det är ju det där med produktionen dårå…

   Tack snälla för finkomplimang! Jag rodnar ända ut på örsnibbarna…!

 8. Skitsnyggt och smart!
  Något man skulle behöva för att slippa att öppna kylskåpet och sucka en halvtimme innan maten ska stå på bordet.

  1. Eller hur? Det är så jag gör nu, med samma ångest varje gång – för det vet man ju hur det är med kylskåp, där finns aldrig nåt spännande… 😉

 9. Åh, vad du är duktig! Helt fantastisk idé som du genomfört till ett vackert exempel. Du måste bli glad bara av att ta fram och titta efter middagstips!Jag är full av beundran och com vanligt lite stolt!

  1. Tack! Jag har som sagt inte invigt den ännu, så det återstår att se om den verkligen löser allt, men… den är väl ett steg på vägen i alla fall…!

 10. Det finns så många som har samma middagsproblem som du, men vägrar veckomatsedel (”Nej, det är ju så tråkigt, tänk om man inte är sugen” eller (min personliga favorit 😉 ”men jag vill ju äta god mat”… 🙂 Jag är ju mer en vecka i taget (mest av förvaringsskäl) men jag gillar verkligen mina matlistor!

  1. Bah – jag har BARA skrivit in god mat i mina veckor, så det där argumentet förstår jag verkligen inte…! Men – ”förvaringsskäl”… Vadårå? En BIA-bok tar ju ingen plats…? Fast det är klart – ni får ju ihop era veckor på löpande basis, så då funkar det ju för er. Jag tycker att det är skönt att ha fasta veckor – som jag säkert kommer att frångå och ändra och dona i så småningom – och ha gjort det här hästjobbet (med att sammanställa veckomatsedlarna) ”en gång för alla”. Jag är full av beundran för er som gör det här VARJE vecka…! Heder och kudos till er!

 11. Vad snyggt du fick till det!
  Gillar tanken med utbytbarheten, den gör boken lite unik, faktiskt. Statiska kokböcker med veckorecept kan man ju hitta lite varstans. Du borde köra ett tag och känna att den funkar/vad som behöver förbättras och sen vända dig till något förlag. Kanske någon nappar! *heja!*

  1. Tack! Fast jag tror nog att det här är mer för privat bruk – och inspiration för andra som behöver lite vardagsstruktur. Recepten är ju saxade från nätet, rätt och slätt!

 12. Himmel så både snyggt och smart! En sådan där skulle jag också behöva, för att slippa middagsångesten var dag. Eller tjafs med maken. Du kanske skulle starta med ”menyförsäljning” 🙂

  Kram!

  1. Haha – det är många som tycker det här ska snickras till affärsidé! Ptja, kanske. Själv tycker jag mest ”äsch, den här gamla trasan”… 😀

   Tack snälla rara! Tjafsiga makar ska man inte bry sig så mycket om, för då kan de laga maten själv…

 13. Galet snyggt och smart Jenny! Tack för den goda idén. Nu kanske man kan få till det där med veckomatsedlar och hålla sig till de!!??

  1. Tack! Huruvida dessa är lätta att hålla sig till vet jag inte ännu, men… förhoppningsvis ska det gå bättre än utan veckomatsedlar, åtminstone…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *