Ge mig ett S!

Ge mig ett T!
Ge mig ett A!
Ge mig ett U!

Vad blir det? STAU!!

Ja, denna användbara tyska glosa (der Stau, die Staue – finns olika sätt att böja i plural, men vi nöjer oss med en variant här, för enkelhetens skull) kan få sammanfatta gårdagens hemfärd från Istrien. Kö. Och mer kö. Och lite kö till. Jag tror vi körde genom halva tyskland i max 60 km/timmen, svavlet osande i bilkupen och nerverna krypande utanpå. VI VILL HEM, skrek de.

Bah.

Vi pratade om detta, hur underdimensionerat vägnätet är, trots att det till stor del är trefiliga motorvägar med fri hastighet. Bitvis – och då blir det kö direkt – försöker man rusta upp vägarna, och leder om trafiken på färre och smalare filer. Men många gånger blir det kö mest för att det är för mycket trafik som ska fram.

På vägen ner hade vi köer i Österrike, genom tunnlarna genom alperna – tack och lov hade de satt upp trafikljussignaler som slussade trafiken genom tunnlarna så man slapp sitta i en mörk tunnel i två timmar. Klaustrofobi, någon?

Och sen fick vi köa i Italien, och där berodde kön på den höga tillströmningen till betalstationen – så vi fick alltså köa en dryg timme bara för att få det höga nöjet att betala en spottstyver i motorvägsavgift. I Italien är motorvägarna privata, och har alltså olika ägare – vilket gör att varje motorvägsbolag måste ha sina egna betalstationer för att få in sina avgifter, istället för att man som i Österrike och Slovenien köper en biljett (som heter vinjett) att ha i vindrutan för att visa att man betalt sin vägavgift. Ett fullkomligt idiotiskt system, som gör en tacksam för svenska vägskatter och elektroniskt registrerade vägtullar som i Stockholm. Fast när det gäller Italien blir man heller inte vidare förvånad…

(Kan för övrigt meddela att det var italienarna själva som trängde sig värst, genom att köra i vägrenen och sen tränga sig in i körbanan igen, till alla laglydiga trafikanters stora förtret. En holländsk husvagn tog sig för att köra med ena hjulet på linjen till vägrenen, varvid inga bilar kunde komma förbi den vägen. Nån jävla ordning får det vara, till och med vid italienska Staue.) (Fast på italienska heter det coda; la coda, le code.)

***

Vi har för övrigt kunnat roa oss med att geografibestämma medtrafikanter hela semestern – det är semesterfirare från alla möjliga länder, och i många länder registrerar man dessutom bilar utifrån vilken stad de hör hemma i. HH för Hansestadt Hamburg, B för Berlin, S för Stuttgart (”I can shoot you from Stuttgart und schtill create ze proper effect!” – snabbt, vilken film?), M för München osv. Eller MI för Milano, PD för Padua, VE för Venedig och RO för Rom på italienska bilar, LJ för Ljubljana och KP för Koper om det är en slovensk bil, ZG för Zagreb och PU för Pula om det är en kroatisk.

Und so weiter.

De mest ”exotiska” eller ovanliga bilar vi såg var ryssar och ukrainier – och belgare. Vet inte hur exotiska belgare är (förutom de fulla belgiska killarna som trissade varann att bada i hamnen just vid glassbaren där vi satt – de tyckte nog själva att de var väldigt exotiska, skapelsens krona allra minst. Åtminstone tills de upptäckte att de tappat nyckeln till hotellet i vattnet och kom av sig en smula) men de måtte ha upptäckt sydöstra europa just i år, för jag har aldrig sett så många belgiska bilar på en semester som i år.

Den enda vi gick helt bet på var en bil märkt med landet ”CD”. Huh? Någon som vet?

***

Det finns mycket att säga om den här semestern och om den här sommaren. Stort som smått. Jag har dock bestämt mig för att inte försöka dra alltihop på en gång, utan det får komma allteftersom – när och om andan faller på. Det blir trevligare för mig att skriva så – och jag misstänker att det blir roligare för er att läsa så också.

9 comments
 1. Chad? Såg bilen afrikansk ut?

 2. Kan det inte vara ”corps diplomatique” ? Dvs nån internationell diplomatbil??

 3. Hm – hur ser en bil ”afrikansk” ut…? Det var en rishög, så diplomatåk verkar inte så troligt. Jag har funderat på före detta sovjetstater, men kommer inte på några fler än Ryssland, Ukraina och Vitryssland… Men det finns väl fler?

 4. Enligt Wikipedia är CD diplomatiska kåren, corps diplomatique (http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_nationalitetsm%C3%A4rken_f%C3%B6r_motorfordon#C). Bilbeteckningsnörd som jag är efter många husvagnssemestrar var jag tvungen att googla :). Annars kan det kanske vara någon gammal beteckning som inte finns längre?

  Jag ser för övrigt framemot mer/fler reseberättelser 🙂

  1. Det var som tusan… Ja någon diplomatkärra såg det INTE ut som, men jag böjer mig för bättre vetande såklart. (Och ja, jag kunde ha googlat själv… Men det är roligare att fråga!)

 5. Jag envisas också med diplomatbil.
  Det är det vedertagna över hela världen med den betäckningen

  Å så vill jag veta allt om din semester. 🙂

  1. Tålamod, Laila. Tåååålamoood! 😉

 6. Filmen har jag ingen susning om men att det är Arnold som uttalar orden råder det väl ingen tvekan om? 😉

  1. Hahaha – nej, där högg du faktiskt i sten, den dagen Arnie dyker upp i en av de här filmerna, då kommer slutet att vara nära, den saken är jag säker på…! 😀

   Citatet är från en Bondrulle (Tomorrow never dies) – och scenen utspelas på ett hotell här i stan faktiskt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *