Första Lightroom-exporten

LRtest_NYC

Ja, alltså – att jag skyllde på att inte ha hunnit till export-avsnittet i Lightroomkursen berodde nu kanske inte så mycket på att jag trodde att det var så våldsamt svårt att det egentligen var mycket att skylla på, utan mest en undanflykt. Gick ni verkligen på den lätta…?

Här ser ni min första Lightroom-exporterade jpg-fil, gjord på känsla och fortfarande utan att ha tittat på exportavsnittet i kursen. ”Look mom, no hands!”

Dessutom finns det något litet att säga om bilden – den är nämligen gjord efter recept. Den som någon gång haft oturen att vara på middag hos mig vet att jag inte är någon receptmänniska, utan mera… ”oj hoppsan”, sådär. Det gäller egentligen även för bildbehandling – förinställningar och photoshop-actions och allt vad det är, är lite fusk. Det är egentligen inte ens som att laga mat efter recept, det är som att slänga en Findus-middag på plastfolieöverdragen pappbricka i micron och tålmodigt vänta tre minuter på att middagen ska serveras. Ungefär.

MEN – det finns en jättebra grej med såna där förinställningar: De är skitbra att dissekera, skruva isär och se hur de funkar på insidan. Jag gick flera Photoshopkurser när det begav sig, men fan vet om jag inte lärde mig mest genom att gå in och mecka med ett gäng förinställda actions, se hur de var uppbyggda, och därigenom förstå hur de olika reglagen fungerade och påverkade bilden.

Förinställningar för Lightroom kan användas på samma sätt – man kör en ”färdig” Findus-förinställning på en bild, och sen går man genom reglagen bakvägen: Vad har förinställningen ändrat på, jaha SÅÅ kan man göra, vad smart…

Och sen ändrar man på allting och gör som man själv vill ha det. Perfekt!

I bilden ovan har jag faktiskt inte ändrat någonting särskilt från förinställningen jag snodde från en av Moderskeppets Lightroom-kurser, men jag tyckte att den kunde få illustrera tipset att inte tro alltför mycket på färdiga recept, men att använda dem som dissektionsexemplar för lärande och egna upptäckter.

(Dessutom helt utan moraliska dubier, bara en sån sak.)

Och ja, just det. Bilden är från New York. Sådär ser det ut i New York – åtminstone om man går med näsan i vädret…! 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *